Porto: unieke stad!

Weekend Porto Vier uur rijden vanuit Salamanca en je bent in Porto. Een unieke stad! Het is alsof de tijd daar heeft stilgestaan. Onbegrijpelijk hoe je er midden in de stad ook sloppenwijken kunt vinden. Voor het eerst in mijn leven zag ik dan ook een sloppenwijk. Ribeira Dit is de wijk die aan de rivier ligt en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is te vinden. Het is een heel bijzondere wijk met enorm smalle straatjes. Er wonen erg arme mensen, maar die geven de sfeer die je er proeft. Europa helpt dus mee om die wijk op te knappen en normaal gesproken wordt het voor die arme mensen dan te duur om er te blijven wonen. Gelukkig hebben ze hier in Porto iets op gevonden en mogen zij er blijven wonen. Waarschijnlijk omdat UNESCO ook wel inziet dat juist zij zorgen voor de sfeer in deze wijk. Ondergoed, handdoeken, en kapotte kleding hangen overal op de waslijnen. Alle huisjes hebben soort mozaïeksteentjes, al zijn er ook al heel wat afgebrokkeld.

Ribeira

Hostel We (Jesse, Laura en Piter), sliepen in een hostel. Spothostel is een enorme aanrader. De foto’s die je op de website ziet, zijn geen foto’s van de “beste” kamer, maar het ziet er echt allemaal zo uit! Ontbijt zit er bij in, gratis WIFI, een hele leuke bar en een “loungeroom”. En dat allemaal voor maar 18 euro per nacht.

Rivier

Boottrip en Porthuis Calem Voor een tientje konden we een uur met een boot door de rivier richting de zee. Dit hebben we gedaan en je had een nog mooier uitzicht op deze bijzondere stad. Ik zou wel uren naar die huisjes kunnen staren, want wat waren ze bijzonder!

Maria Pia van Gustave Eiffel

Na deze boottrip hebben we een Porthuis bezocht. Eerst over de beroemde brug: Maria Pia, die gemaakt is door Gustave Eiffel. En aan de andere kant van het water lagen dan de porthuizen. Je had ze voor het oprapen. Wel twintig porthuizen waren te zien vanaf het water. Wij kozen Calem. Voor vier euro kregen we een rondleiding en mochten we daarna twee glaasjes Port proeven. Dit was erg leuk om te doen, zeker voor iemand die vroeger altijd werd meegesleurd naar wijnhuizen, Cognac huizen, noem maar op. Dit was iets wat ik wél lekker vind!

Porthuis Calem

De boekwinkel van Harry Potter Uiteraard hebben we ook een bezoek gebracht aan een boekenwinkel Livraria Lello. Ik ben sowieso gek op boekenwinkels, maar bij deze ging het niet zo zeer om de boeken, maar het interieur was prachtig! En de boekenwinkel was ook nog eens bekend, aangezien er een paar scenes van Harry Potter in waren opgenomen. Het is overigens ook de oudste boekwinkel van Porto, ze werd opgericht in 1906. De toren, het park en de markt Zaterdag zijn we eerst naar de hoogste toren van Portugal gegaan. Het uitzicht was erg mooi, maar het viel mij tegen. Ook omdat ik last heb van wat hoogtevrees, maar ook omdat de stad geen mooie grote gebouwen heeft, op een paar kerken na, waar je op uit kan kijken. De kleine smalle huisjes geven de charme aan deze stad en niet de hoge gebouwen.

Hoogste toren!

Jardins do Palácio de Cristal, een romantisch park, was dus een beter idee! Je keek hier uit op de brug van Gustave Eiffel.

Jardins do Palácio de Cristal

En natuurlijk was er de markt. De markt die je ook in Madrid, Barcalona, Oxford, noem maar op, kan vinden. Maar het is altijd weer leuk om hem te bezoeken!

Markt

Demonstratie, winkelen Nadat mijn kuiten waren verzuurd, wilde ik eigenlijk wel wat winkelen. Dat had ik nog niet gezegd, maar de stad kent straatjes die wel 11% omhoog lopen! Er is wel een metro, maar veel mensen lopen toch. Het metronet is destijds aangelegd voor het EK voetbal van 2004, als ik het goed heb. Wij hebben er ook geen gebruik van gemaakt en waren dus best moe. Winkelen dus. Nou… we kwamen in een ietwat grote demonstratie. Het was eigenlijk de grootste sinds 1974. In heel Portugal demonstreerden mensen tegen het zorgstelsel en de regering. In Porto waren er 80 duizend mensen op de been. Ik herhaal 80 duizend mensen. Van het ene plein gingen ze naar het andere, want al die mensen pasten alleen maar in het grootste plein. Het duurde dus even voordat wij er uit waren. Toen we er eenmaal uit waren, kwam de politie onze kant op met daarachter nog een enorme stoet mensen! Het verliep gelukkig allemaal vredig, en het was best mooi om een keer mee te maken! Galeria de Paris Een echte tip om te gaan eten is Galeria de Paris. Het werd ons aangeraden door het hostel en het was super! Je had geen kaart, maar moest gewoon kiezen uit twee vlees en twee visgerechten. Ze vroegen nog of wij tapas als voorafje wilden en dat wilden wij wel. Wisten wij veel dat ze twintig bordjes tapas neer zouden gaan zetten!! Het eten was echt heerlijk! En de toetjes ook! Portugezen hebben echt heerlijke specialiteiten! Het was een enorm leuk restaurant en dat kwam vooral door de inrichting. Er stond een oud Frans autootje in het restaurant en een gigantische vleugel waarop werd gespeeld. En duur is het er niet in Porto! Waar je wel op moet letten, gelukkig was dat bij dit restaurant niet, maar we hadden er ook wat waar dat wel was, zijn “voorgerechten” die ze ineens op je tafel zetten! Wanneer je dit opeet, betaal je wel de hoofdprijs! Wij wisten dit gelukkig en vroegen steeds weer of ze het weer mee wilden nemen. Iemand die nog een keer een citytrip wil gaan maken? Porto is echt een aanrader!! Er komt nog een filmpje deze week! Adíos!

2 thoughts on “Porto: unieke stad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s