Spanje boycot Catalaans boek in Nederland

VicNederlanders zouden het boek over de val van Barcelona in 1714, genaamd ‘Victus’, niet mogen lezen van Spanje. Althans, dat is de reactie van de Catalaanse pers. De lezing die op 3 september in Amsterdam plaatsvond werd georganiseerd door Diplocat, Public Diplomacy Coucil of Catalonia, in samenwerking met de uitgeverij Signatuur. De schrijver Albert Sánchez Piñol twitterde het volgende over zijn boek: “In the book, I described the war from a Catalan point of view, but those who are criticised are also the Catalan people.” Op de website Nuvol staat dat Sánchez tegen de Catalaanse krant ARA zou hebben verteld dat aan het einde van het evenement een vrouw die de Spaanse ambassade vertegenwoordigde een verklaring voorlas. Zij verklaarde dat de historische gegevens in de roman ‘Victus’ zijn gemanipuleerd. Dit is ook door Diplocat bevestigd.

De dag daarna, op donderdag 4 september, is de lezing in Utrecht afgeblazen. Deze werd dan ook niet door Diplocat georganiseerd, maar door Cervantes Instituut, een instituut dat is opgericht door het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Waarom? Daarover kan de ambassade geen mededeling doen, en het enige wat ze zeggen is dat het ‘gevoelig’ ligt. Dat is natuurlijk gek. Nederland is een land waar het vrije woord centraal staat, zoiets zou niet mogen worden geboycot door het buitenland. Volgens Juliette van Wersch van de uitgeverij Signatuur neigt dit naar censuur en is het een ernstige zaak. Daarbij is het een historisch roman waarbij gedegen historisch onderzoek is gepleegd, maar het blijft natuurlijk een roman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s