Catalonië krijgt een officieus referendum

Barcelona – De lichte paniek die maandag in Catalonië heerste nadat Artur Mas, de Catalaanse president, met een alternatief voorstel voor het referendum kwam, nam gisteren alweer af. Mas leek het referendum voor de onafhankelijkheid van de baan te schuiven, maar nu blijkt dat hij alleen de naam verandert. Er komt een officieus referendum, een niet-bindende volksstemming zodat iedereen in deze autonome regio van Spanje boven de 16 jaar alsnog naar de stembus kan gaan.  Het alternatief valt niet bij iedereen in goede aarde.

De meerderheid van Catalonië wil zich afscheiden van Spanje en wachtte met smart op het referendum van 9 november aanstaande. Mas tekende een staatsrecht (decreet) om een officiële volksstemming te kunnen houden, maar op advies van de centrale regering in Spanje, werd deze anderhalve week geleden door de Hoge Raad voor vijf maanden opgeschort. Mas: “Er zal niet gestemd worden onder de voorwaarden van het decreet dat ik tekende, maar we zullen stemmen op die datum en er zullen stemlokalen met stembiljetten aanwezig zijn. We gaan door.” Hij wil een publieke enquête houden waarbij de kern hetzelfde zal blijven: de vraag of Catalonië een onafhankelijk staat wil worden zal op 9 november worden beantwoordt. Na deze ‘openbare raadpleging’ kan het zijn dat er eventuele verkiezingen worden uitgeschreven met onafhankelijkheid als enige thema om zo de stemming te valideren.

Sommige Catalanen zijn bang dat veel mensen nu niet zullen gaan stemmen, omdat het geen bindend referendum betreft. Ook de eensgezindheid van de Catalaanse politieke partijen is ver te zoeken. De linkse Catalaanse regeringspartij ERC is het niet helemaal eens met het alternatief en wil het liefst nu verkiezingen uitschrijven, maar ze willen de Catalanen ook helpen om in november te kunnen stemmen. De extreem linkse onafhankelijkheidspartij CUP wil hoe dan ook een referendum houden. De partijen discussiëren deze dagen over het alternatief. Het is volgens Artur Mas nog geen tijd voor verkiezingen, hij wil eerst weten of een absolute meerderheid zich wil afscheiden. “De politieke partijen kunnen een deel van de oplossing zijn of een deel van het probleem, het is aan hen om te beslissen welke rol ze willen spelen.” Volgens Mas is dit hoe dan ook een stap vooruit. “We gaan vooruit, niet zo verenigd als eerst, maar vooruit. Een maximale consensus heeft de voorkeur, maar dat is nu niet mogelijk.” De datum staat dus nog altijd rood omcirkeld in de Catalaanse agenda.

One thought on “Catalonië krijgt een officieus referendum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s